3 boekentips die ik las in mijn vakantie

13 augustus 2019

Voor mij is de vakantie alweer voorbij maar in die tijd lees ik graag veel boeken. Ja het is een tijd om even los te laten van datgene waar wij van houden; het ondernemen. Maar toch lees ik in de vakantie naast de nodige thrillers ook wat andere lectuur voor inspiratie, motivatie en kennis.

In deze blog wil ik daarom enkele boeken met jullie delen die écht het lezen waard zijn.

Rick Pastoor - GRIP
Dit boek kreeg ik tot mij via mijn broeder Michael Dijkstra bij Beerders.nl en het is écht een topper. Het is ook een perfect boek in aanloop naar de drukke weken na de vakantie. Het helpt je letterlijk om weer GRIP te vatten op jouw tijd. Hoe plan je dingen, wanneer voer je taken uit, hoe organiseer je alles. De schrijver geeft duidelijk aan dat het gaat om wat prettig werkt voor jou en dat je vanuit daar dit boek ook praktisch moet benaderen om te komen tot jouw passende vorm. Tegelijk geeft het echt hele praktische en direct te implementeren tips. Creeër rust en richting in je werk met dit boek met als uitvalsbasis jouw agenda. Aim for the moon and reach the stars. Fijne bijkomstigheid bij deze kost is dat het lekker doorleest en de app die er bij hoort is ook top als aanvulling. Nogmaals met dit boek zorg je ervoor dat je weer grip krijgt op jouw tijd en daarmee ruimte voor jouw dromen; Aan de slag dan maar weer ;)

Peter Thiel - Zero to One
Een klein boekje, maar boordevol interessante gedachten over het bouwen van een bedrijf, groei en economie. Het begint met probeer niet letterlijk te kopiëren wat er als is. Niemand gaat Google of Microsoft verslaan op hun eigen terrein; respectievelijk met een zelfde soort zoekmachine of operating system. Je moet verder denken, vooruitkijken. Ja dat is vaak soms écht een leap of faith, maar ja dat is wel waar het begint. De nieuwe Bill Gates of Jeff Bezos zijn verder aan het denken, over nieuwe dingen, nieuwe technologiën en bouwen dat zelf of bouwen voor die nieuwe technologiën. Een mooie gedachte vind ik het steven naar een soort van 'monopolie' qua markt voor jouw product of dienst, maar durf klein te beginnen want daar kan je perfectioneren, een kleine markt is makkelijker te controleren om vanuit daar snel door te groeien. Dit vind ik zo'n sterke gedachte omdat we vaak denken dat we direct van niets de markt willen pakken. Dus stel jezelf het doel waar je naartoe wilt groeien maar durf klein te beginnen om vervolgens (snel) door te groeien, eerst in jouw eigen niche en daaruit steeds verbreden of verdiepen qua producten en branches. Zoals Amazon dat perfect gedaan heeft. In de lijn van de titel van dit boek moet ik hierbij vaak denken aan, one is more than zero. Dus ga niet bij de pakken neerzitten wanneer je nog klein bent, omdat je minder views, likes of sales hebt dan je verwacht had. Maar bouw door en blijf positief want één is altijd meer dan niets. 

Marshall Goldsmith - Triggers
Dit is een boek waar ik echt naar uitkeek toen ik hem voor het eerst las. Deze 'triggers' vormen ons gedrag en juist door hierover te lezen word je veel bewuster van deze triggers en het gedrag wat je vertoont. Zowel in positieve als negatieve zin kunnen externe factoren ons beïnvloeden en gaan we ons op een bepaalde manier gedragen. Door daar meer bewust van te zijn kan je ook beter je gedrag in controle houden. Zeker ook bij negatieve ervaringen etc. kunnen we ons soms verliezen of ons dusdanig gaan gedragen dat het effect heeft op ons handelen, op ons werk en op onze omgeving. Dit weet ik ook uit mijn eigen ervaring en mijn burn-out in 2012. Inmiddels ben ik veel bewuster bezig, herken ik bepaalde 'triggers' (in ieder geval eerder) en kan ik daar op anticiperen of mijn handelen aanpassen. Het boek vond ik wel wat lastig soms om doorheen te komen maar vond het het écht waard. Uiteindelijk benoemt de schrijver een model wat hij noemt: The Circle of Engagement. Het gaat om deze vijf stadia die werken in een cirkel om controle te krijgen over jouw gedrag en daardoor ook jouw triggers. Deze vijf zijn: Trigger -> Impulse -> Awareness -> Choice -> Behavior. 

Bonus: Gary Vaynerchuk - The GaryVee Audio Experience (podcast)
Gary Vee is echt een genie wat mij betreft. Ik moest eerst heel erg wennen aan zijn stijl maar volg hem inmiddels al jaren. Zijn podcast vind ik echt fantastisch dus mocht je even geen tijd hebben voor boeken of gewoon geen lezer bent ga dan in ieder geval deze dagelijkse podcast volgen voor de nodige inspiratie, motivatie en kennis. 

Jouw boekentip

Door welk boek ben jij de laatste tijd door geïnspireerd en wil jij anderen graag aanraden?

 

Douwe Hooijenga

 

Tags: 
Ondernemen
coaching
business development
Persoonlijke Ontwikkeling
lezen
leren